vizyonu çok geniş biri bizim ex patron... evrensel dünya görüşü var... okuyor, araştırıyor, geziyor.. zamanında 3 ay boyunca minibüsle avrupayı gezmişler familyasından.. ee malum ortada böyle birikimli insan çok olmayınca, bulunca kene gibi yapışası geliyor insanın...:)
bu sergi haliyle halka açık olmayınca, belki şöyle bir göz gezdirmek istersiniz diye düşündüm..

İnsanlar giysilerindeki kırışıklıkları giderebilmek için uzun uğraşlar vermişlerdir. Bu uğraşılar sonunda değişik yöntemler bulmuşlardır.Başlarda odun, cam , mermer gibi aletler kullanıldı. Taşların ısıtılıp giysilerin üzerinde gezdirilmesi ile ütünün temelleri atılmaya başladı. Tarihte ilk kez sapı olan bir demir parça ile ütüleme işleminin yapılması 17. yüzyılda gerçekleşmiştir. Ocaklarda ısıtılarak kullanılan ütüler zamanla kor ve kömür ile ısıtılan içi oyuk ütülerle yerdeğiştirdi. 19. yüzyılda ise ocak ya da sobaların ısıtıcı olarak kullanılması standart hale geldi.

Henry W. Seely (ABD) ilk defa ütünün taban kısmını ısıtmak için elektrik kullandı ve 1882 de elektrikli ütüyü icat etmiş oldu.Ütü iki karbon tabaka arasında kalan elektrik arkı sayesinde ısıtılıyordu.



O günlerde beri ütüler çok gelişti. Günümüzde kullanılan ütülerin çok büyük bir kısmı buharlıdır. Üretiminin ilk yapıldığı yıllarda pek ilgi görmesede gerçekten çok yararlı bir özellik olduğu anlaşıldı.
2 yorum:
Görmeyeli genişlemiş kolleksiyon, ne iyi etmişsin bunları yayımlamakla!
teşekkür ederiz bilgilendirmelerin için :))
Yorum Gönder